Φύση

Το φυσικό περιβάλλον του δήμου Ζαρού είναι αρκετά πλούσιο και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα φυσικά, οικολογικά και γεωμορφολογικά στοιχεία και σπάνιους τύπους τοπίων. Διαθέτει μοναδικούς περιβαλλοντικούς πόρους και φιλοξενεί ιδιαίτερης αξίας τόπους άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Το ήπιο ξηρό μεσογειακό κλίμα που κυριαρχεί στην ευρύτερη περιοχή, χαρακτηρίζει γενικά και τους τύπους χλωρίδας και πανίδας που συναντούμε να αναπτύσσονται σε συνδυασμό με τα μεγάλα οικοσυστήματα των δασών και τις καλλιέργειες που υπάρχουν.

Γενικά το τοπίο της ευρύτερης περιοχής του Ζαρού, αποδείχτηκε αρκετά ανθεκτικό στις έντονες ανθρώπινες επιδράσεις δια μέσου των αιώνων και αποτελεί ένα οικολογικό και αισθητικό πόρο απαράμιλλης αξίας και ομορφιάς

Η πανίδα της περιοχής περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα ζωικά είδη που ζουν στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένου και του κρητικού αγριόγατου.

Η χλωρίδα του τόπου είναι πλούσια σε αυτοφυή είδη με αφθονία αρωματικών  και φαρμακευτικών ειδών, καθώς επίσης συναντάμε μεγάλο αριθμό ενδημικών ειδών.

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα οικοσυστήματα της περιοχής αλλά και της Κρήτης είναι το φαράγγι του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια του στα βόρεια η λεκάνη του Ρούβα, στην οποία βρίσκεται το σημαντικότερο πρινόδασος της Ελλάδας, το δάσος του Ρούβα.
Ανάλογης σημασίας αλλά μικρότερης έκτασης είναι το πρινόδασος που αναπτύσσεται στις βόρειες πλαγιές του φαραγγιού των Βοριζίων.
Το πευκόδασος που αναπτύσσεται στη νότια πλαγιά του Ψηλορείτη, ανάμεσα στα δύο φαράγγια, είναι το μεγαλύτερο της κεντρικής Κρήτης και είναι από τους σημαντικότερους μελισσοπαραγωγούς τόπους του νησιού.

πηγή: Ζαρός, Ο τόπος και οι άνθρωποι Δήμος Ζαρού 2006